Platsen

En bra rubrik om platsen

EMILS BACKE heter platsen som är belägen strax utanför Trosas centrum. Backen har fått sitt namn efter den envisa, men mycket charmige taxen Emil Boman som anser att backen är hans eget revir. Taxen Emil har i sin tur fått sitt namn från ”backens” ägare Erik Hedenstedts gammelmorfar Emil Boman som var droskkusk i Nyköping före sin död 1950.

Egentligen kanske ”backe” är ett väl snällt namn, för högst uppe på berget där en del av husen kommer att landa, har man en vidsträckt utsikt över Tureholmsviken och Trosas havsinlopp, skogar och åkrar. Härifrån är det endast två kilometer cykel- och bilväg till småstadens service med affärer, bank, systembolag, apotek, flera daghem och skolor.

Om behovet av mat och dryck tränger sig på finns även gammelmorfar Emil som fyra eller sexa- i snapsform på Bomans i Trosa.


Nedanför backen ligger en liten glänta med odlingsbar mark, en gammal åker som länge legat i träda. Här ser vi framför oss möjligheter för den som vill sätta spaden i jorden och odla grönsaker eller blommor på egen odlingslott, eller kanske vill flera gå ihop om en lite större odlingsyta.

I den långsiktiga planen för området ingår även en fårhage och ett hönshus. Dels för att de boende ska kunna köpa närproducerad mat, men även för att både barn och vuxna ska komma närmare djur och natur.

Vi vill att området ska leva även dagtid!

Vi har fortfarande tomter till salu

Trädgårdscafé

Intill odlingslotterna och hönshuset, nere i ängskanten drömmer vi om ett litet trädgårdscafé och bageri. Här ska man kunna slå sig ner med en kopp kaffe och njuta av naturen, odlingarna och vårsolens första strålar.

Aldrig smakar väl en kopp kaffe och en kanelbulle, eller en smörgås på nybakat surdegsbröd så gott som efter en långpromenad i höstskogen eller med mjölksyra i gummistövelsben efter vårens första spadtag.

Kanske har just du länge drömt om att driva ett café med ekoinriktning?

Endast sörmland sörmländska äpplen har…

Visste du att äpplen inte är fröäkta? En äppelsort kan alltså bara bevaras i odling, och när det sista trädet av en gammal äppelsort dör försvinner det för evigt ur historien.

Södermanland är det landskap som begåvat Sverige med flest egna äppelsorter, men många av de äldre sorterna blir allt mer sällsynta.
Därför drömmer vi om en liten äppellund med sörmländska äppelsorter.

Genom äppellunden ska en liten grusgång gå med sittbänkar för vila och kontemplation, eller kanske för vilda diskussioner grannar emellan!

Tureholms slott

En kilometer bort, genom en gammal lövträdsallé, ligger Tureholms slott med anor från 1300-talet. Dagens slottsbyggnad stod färdig år 1732 och ritades av Carl Hårleman.

Många av tomterna vid Emils Backe har utsikt över det vackra slottet.