Villa G- ett ekoexperiment
Lera, lin, halm, trä och tegel - naturmaterial i kombination med framtidens miljöteknik!
Insmuget bland berghällarna i en vacker sydostsluttning med sjöutsikt över Trosa båtfarled ligger en miljövänlig lågenergivilla som byggdes 2008 av Ekologiska Byggvaruhuset. Villan på 124 kvm är annorlunda på flera sätt eftersom den både kombinerar bekvämlighet och avancerad design med miljövänliga och hälsosamma naturmaterial. Ambitionen var inte bara att skapa ett energisnålt hus, utan framförallt att minimera husets elanvändning och istället prioritera sol- och bioenergi. Uppvärmningskostnaden för både poolen, huset och varmvattnet var under de första fyra åren i medeltal ca 2000 kr per år räknat som vedkostnad.
De mycket tjocka ytterväggarna är isolerade med högeffektiv linull och putsade invändigt med tre lager lerputs som sedan målats med naturliga lerfärger. För att uppnå ett behagligt inomhusklimat är innerväggarna uppbyggda av återvunnet murtegel vilket i kombination med lerputsen ger en tung stomme med goda värmelagrande och fuktbuffrande egenskaper.
Nedervåningens golv av svensk Borghamnskalksten hjälper till att lagra instrålande solvärme. Övervåningens oljade ekparkettgolv är lagt i klassiskt fiskbensmönster. Även fönstren är av massiv oljad ek med mycket välisolerade glas. Köks- och badrumsinredningen är delvis byggd i massiv al, uppvuxen i närområdet. Huset har även ett litet växthus och ett trädgårdsland i anslutning till köket.
Det kan tack vare sin konstruktion och sina välisolerade väggar och tak till stor del värmas upp av passiv solvärme, de boendes kroppsvärme och av överskottsvärmen från elapparater och belysning. Solen värmer under en stor del av året vattnet till dusch och bad genom en mycket effektiv solfångaranläggning, vilken sommartid kyls i en liten utomhuspool. Därigenom skapas dubbel nytta i form av härligt solvärmt poolvatten. Vintertid när solen är svag värms duschvattnet och golvslingorna av en vedkamin i vardagsrummet. Söderfasaden alstrar genom sina solceller en viss mängd elström, och för att maximalt utnyttja använd energi återvinns värme ur både ventilationsluft och avloppsvatten.
En grundtanke genom hela projektet var att försöka skapa en slags miljövänlig hybrid mellan energieffektivitet och naturliga material för att öka intresset för naturbyggmaterial och lågenergihus.
Efter en omfattande projektering fastslogs byggnadens exteriör. Detta är arkitekten Anna Webjörns tidiga 3D-skisser.
Fakta
Arkitekt: Anna Webjörn arkitekt SAR/MSA anna@webjorn.se
Projektledare: Erik Hedenstedt
Projekterat: 2006-2008
Byggt: 2007-2009
Totalentreprenör: Hedenstedt AB
Storlek: Boarea 124 kvm, biarea 13 kvm (utvändiga förråd, växthus och inglasad balkong)
Energiförbrukning (totalt inkl. hushållsel): Medel per år ca 4 kbm travad björkved+ ca 4200 kwh el (Detta är totalt och innefattar både värme, driftsel, hushållsel, varmvatten, drift av pool och brunnspump.)
Material stomme: Radonskyddad betongplatta på mark med väggar av återvunnet murtegel och träregelstomme med råspont, vassmatta och 5 cm lerputs. Takbalkar av limträ.
Ytskikt utvändigt: Tak av sedumört. Fasader av linoljemålad träpanel.
Ytskikt Invändigt: Golv av kalksten (Borghamn) och massiv stavparkett i ek. Väggar av lerfärgsmålad lerputs. Tak av lerfärgsmålad gips.
Fönster och dörrar: Passivhusfönster i massiv oljad ek med u-värde 0,8 på hela konstruktionen.
Isolering: Cellglas mot mark 30 cm, linullsskivor i väggar 38 cm och tak 50 cm.
Ventilation: Från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning. Förvärmning med luftsolfångare.
Värmeanläggning: Vattenmantlad vedkamin och 25 kvm plansolfångare kopplade till 2 st. 750 liters ackumulatortankar + 14 kbm pool. Golvvärme i alla stengolv.
Solcellsanläggning: Monokristallina solceller ca 4 kvm.
Avloppssystem: Värmeväxlare för återvinning, anslutet till kommunalt VA.